.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

23-09-2020

Geluid gaat het het verschil maken

Strengere regels voor subsidies voor warmtepompen, dat is wat Doekle Terpstra van Techniek Nederland wil om te voorkomen dat mensen maar wat aanrommelen. Met soms grote overlast tot gevolg. "We moeten voorkomen dat rommelaars het verkeerde beeld creëren."
Stichting Geluidshinder pleit op haar beurt voor een verlaging van de geluidsnorm voor warmtepompen, maar daar wil Terpstra niet aan. "De norm verder omlaag schroeven is ridicuul", stelt hij. "Daarmee help je de hele energietransitie om zeep."
'Ik kon de tv niet meer horen'
De afgelopen jaren ontving de Stichting Geluidshinder meer dan honderd klachten over geluidsoverlast door warmtepompen. Een van de klachten is afkomstig van Floortje uit Alkmaar. Zij had veel last van de warmtepomp van haar buurman. "Toen de warmtepomp aan ging, schrok ik me rot", vertelt ze. "Het is een laag resonerend geluid dat overal doorheen dringt."
"Hij hangt op een meter afstand mijn woonkamer", vertelt ze. "En in de zomer was het nog niet eens een probleem, maar in de winter ging de pomp vaker draaien en kon ik de tv niet meer horen. Zelfs een noise cancelling headphone hielp niet." Het bleek dat de warmtepomp tegen een plank resoneert, waardoor de hele constructie trilt. Met haar buurman zoekt ze nu naar een oplossing, maar die hebben ze nog niet gevonden.
Erik Roelofsen van Stichting Geluidshinder is het niet met Terpstra eens. "Er zijn genoeg warmtepompen op de markt die 30 decibel produceren. De 40 decibel die veel warmtepompen nu nog produceren, is veel te veel. Inmiddels is de norm voor apparaten die ìn onze woningen staan, zoals een koelkast, 30 decibel."
Daartoe is besloten, omdat mensen moeten kunnen slapen, legt Roelofsen uit. "Doe dan hetzelfde met de warmtepomp, die aan het huis hangt. Een mens moet met een open raam kunnen slapen en niet wakker hoeven liggen van een warmtepomp."
Warmtepomp is ruggengraat
De norm verder omlaag schroeven naar 30 decibel is ridicuul, stelt Terpstra op zijn beurt. "Daarmee help je de hele energietransitie om zeep. De warmtepomp is de ruggengraat in die ontwikkeling."
En met een norm van 30 decibel komt die ontwikkeling volgens Terpstra in gevaar. "Op het moment dat je 30 decibel de norm maakt, dan weet je dat je daarmee de warmtepomp volledig van de markt drukt."
Bron 1 Vandaag 19-09-2020
Auteur: Josefin Hoenders, Eveline Rethmeier



Terug naar overzicht