.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

10-01-2020

Stadswarmtepomp stiller gemaakt

Stadswarmtepomp Enzavu, een lucht/water-warmtepomp in binnenopstelling, is door technische aanpassingen aan de kanalen nog stiller geworden.
Dit claimt Enzavu in een persbericht. De stadswarmtepomp Nav5a-i werd begin 2019 al gepresenteerd, maar heeft een aantal technische aanpassingen gekregen.
De warmtepomp wordt geplaatst zonder buitendeel. Dit maakt hem een optie voor plaatsen waar een buitendeel niet gewenst is. De lucht moet door kanalen aan en afgevoerd worden naar binnen. De in- en uitlaat is veranderd van rond naar ovaal. Ook heeft de uitlaat op het dak een nieuw uiterlijk.
Omdat de warmtepomp -en haar geluidsproducerende componenten- binnen staan opgesteld, moet het in bestaande bouw voldoen onder de 40 dB blijven, in nieuwbouw onder de 30 dB. Volgens Jack de Mooij van Enzavu laat de stadswarmtepomp zich nu vergelijken met het geluid van een vaatwasser. “Het is mogelijk dat de gebruiker het geluidsniveau nog verder omlaag brengt door de warmtepomp volledig te omkasten met geluiddempend materiaal. Ook de lucht aan- en afvoerslangen kunnen in deze omkasting geplaatst worden.”

Doorvoeren
Ten opzichte van een jaar geleden is het bedrijf overgestapt naar horizontale dakdoorvoeren. Wanneer deze worden gespoten in de kleuren van de dakpannen, zijn ze bijna onzichtbaar.

De lucht aan- en afvoer vindt plaats door middel van twee doorvoeren in het dak of door de gevel. Voor grotere appartementencomplexen bestaat de mogelijkheid om de lucht aan- en afvoer centraal door een schacht plaats te laten vinden. Elk appartement krijgt op deze wijze zijn eigen installatie. Ook zijn alle onderdelen nu beter bereikbaar. Daarnaast heeft de warmtepomp nu ook de mogelijkheid om te koelen.’
Zowel hybride als gasloos
De stads-warmtepomp is een lucht/water warmtepomp. Deze onttrekt zijn energie aan de buitenlucht. In de basis versie verzorgt hij enkel het verwarmingsdeel. Hiervoor zijn slechts twee luchtaansluitingen door het dak of de gevel nodig. De energie wordt vervolgens afgegeven aan een verwarmingssysteem binnen (water). Voor tapwater is er een hydromodule. De verwarmingscapaciteit in combinatie met de optionele hydromodule is 6.1 kW en geeft de mogelijkheid om 40 minuten achter elkaar te douchen (circa 300 liter). Mocht dit vermogen van 6.1 kW voor een woning niet toereikend zijn, dan bestaat ook de mogelijkheid om de warmtepomp in cascade te plaatsen en hiermee het vermogen te verhogen.

De stads-warmtepomp is geschikt voor zowel hybride als gasloze oplossingen. De warmtepomp kan in combinatie met een hydromodule ook het tapwaterdeel voor zijn rekening nemen. Ook kan via een elektrisch element de stroom van eventueel aanwezige zonnepanelen hiervoor gebruikt worden.

Toevoeging PCM
Enzavu gaat samenwerken met Orange Climate. Dit bedrijf, bekend om zijn PCM-cassettes, gaat de faseovergangstechniek samen met de stadswarmtepomp verkopen. Jack de Mooij: “Omdat de PCM’s de warmte of koude energie op kunnen slaan is het mogelijk om ons systeem ook in grotere woningen te gaan gebruiken. Konden wij tot nu toe nieuwbouw huizen met een woonoppervlakte van ongeveer 185m2 voorzien in hun warmte en koude vraag. Door de toevoeging van PCM’s zijn wij in staat om ook woningen met een groter woonoppervlakte te bedienen.”

Doordat de Nav5A-i inclusief hydromodule als een compacte plug-and-play installatie wordt aangeleverd, bedraagt de installatietijd volgens de importeur gemiddeld slechts een dag. In seriematige bouw bedraagt de de installatietijd slechts vier uur.
Bron : https://www.installatie.nl/nieuws/stadswarmtepomp-stiller-gemaakt/Terug naar overzicht