.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

06-11-2019

Miljoenen extra voor warmtepompen

De subsidieregeling voor warmtepompen wordt dit jaar opgehoogd met 60 miljoen euro. Dat betekent dat er niet 100 miljoen euro in de pot zit voor 2019, maar 160 miljoen euro.

Dat maakte minister Eric Wiebes van Economische Zaken vrijdag bekend nadat het PBL de Nationale Energie Verkenning (NEV) had gepubliceerd, waaruit blijkt dat het doel van 25% minder CO2-uitstoot in 2020 niet gehaald wordt. “Hiermee wordt op korte termijn nog extra hernieuwbare energie gerealiseerd”, aldus Wiebes.

ISDE-regeling
Het gaat om een ophoging van de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die huishoudens en zakelijke gebruikers een tegemoetkoming in de aanschaf van duurzame kleinschalige warmteopties biedt.

Het budget van deze regeling is de afgelopen jaren steeds opgehoogd tot 100 miljoen euro in 2019. Om te nog meer geïnteresseerden de kans te geven om de kleinschalige warmte te verduurzamen heeft het kabinet het budget van de regeling voor 2019 verhoogd naar 160 miljoen euro.

Klimaatdoelen 2020
Uit de KEV 2019 blijkt dat de opdracht van 25% minder CO2-uitstoot in 2020 binnen handbereik is, maar toch waarschijnlijk niet gehaald wordt. Afgelopen januari lag er nog een opgave 9 Megaton CO2-reductie; het gat is nu teruggebracht tot 2 Megaton, maar een gat is er dus nog altijd.

Zo stelt het kabinet een subsidieronde beschikbaar voor projecten in hernieuwbare energie via de zogeheten SDE. Deze extra openstellingsronde wordt gefinancierd uit het niet-benutte budget van de openstellingsronden in het voorjaar en najaar van 2019.

Dit gaat dus niet ten koste van de openstellingsronde van de verbrede SDE++ in 2020. Verder wil het kabinet de plaatsing van zonnepanelen op gebouwen van de overheid, scholen en bij particulieren versnellen.



Terug naar overzicht