.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

18-09-2019

Stads-warmtepomp zonder buitenunit voldoet aan nieuwe geluidseisen

Volgens de voorzitter van de Dutch Heat Pump Association (DHPA) Frank Agterberg is het de vraag of straks lucht-water-warmtepompen nog wel mogen.

“Als minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vasthoudt aan de strenge geluidseisen, zet zij de lucht-water-warmtepomp buitenspel.” Dit geschetste negatieve toekomstbeeld gaat voorbij aan de stads-warmtepomp. Deze warmtepomp wordt geplaatst zonder buitendeel en geeft hierdoor nagenoeg geen buitengeluid.

De warmtepomp (Nav5a-i) wordt, zoals een CV ketel, volledig binnen opgesteld. Hierdoor wordt geluidsoverlast bij omwonenden voorkomen. Volgens Jack de Mooij van Enzavu is de stads-warmtepomp van zichzelf al zeer stil, vergelijkbaar met het geluid van een stille vaatwasser. Het is mogelijk dat de gebruiker het geluidsniveau nog verder omlaag brengt door de warmtepomp volledig te omkasten met geluiddempend materiaal, ook de lucht aan en afvoer slangen kunnen in deze omkasting geplaatst worden. Hierdoor is het mogelijk het geluidsniveau terug te brengen tot bijna 0 db. De lucht aan en afvoer vindt plaats door middel van twee doorvoeren in het dak of door de gevel. Voor grotere appartementen complexen bestaat de mogelijkheid om de lucht aan en afvoer centraal door een schacht plaats te laten vinden. Elk appartement krijgt op deze wijze zijn eigen installatie.

Zowel hybride als 100% gasloos
De stads-warmtepomp is geschikt als hybride oplossing maar kan bij vele woningen ook prima toegepast worden als 100% gasloze oplossing. De warmtepomp kan in combinatie met de speciaal ontwikkelde hydromodule op een compacte manier de volledige voorziening voor verwarming en tapwater afdekken. De stroom van eventueel aanwezige zonnepanelen kan hiervoor gebruikt worden.

Voor 2020 moeten volgens het klimaatakkoord 100 duizend huizen van het gas af, daarna moet dit versneld worden naar 200 duizend per jaar. Uiteindelijk moeten volgens Klimaatberaad voorzitter Ed Nijpels duizenden huizen per jaar aardgasvrij gemaakt worden. Het huidige tempo is op basis van de meest actuele cijfers (mei 2019), 57 huizen per dag. Dit lage aantal komt mede door het gebrek aan mankracht. Doordat de Nav5A-i inclusief hydromodule als een compacte plug and play installatie wordt aangeleverd, bedraagt de installatietijd gemiddeld slechts 1 dag. In seriematige bouw bedraagt de de installatietijd slechts 4 uur, hierdoor kan er bij grotere projecten grote stappen gemaakt worden in de verduurzaming. De stads-warmtepomp is een lucht-water warmtepomp. Deze onttrekt zijn energie aan de buitenlucht. Hiervoor zijn slechts twee luchtaansluitingen door het dak of de gevel nodig. De energie wordt vervolgens afgegeven aan een verwarmingssysteem binnen (water). De verwarmingscapaciteit in combinatie met de hydromodule is 6.1 kW en geeft de mogelijkheid om 40 minuten achter elkaar te douchen (circa 300 liter). Mocht dit vermogen van 6.1 kW voor een woning niet toereikend zijn dan bestaat ook de mogelijkheid om de warmtepomp in cascade te plaatsen en hiermee het vermogen te verhogen.
Bron: https://www.appartementeneigenaar.nlTerug naar overzicht