.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

15-07-2019

Warmtepomp kán stiller en zelfs zonder buitendeel

Het Nederlandse bedrijf Enzavu zoekt de oplossing in een warmtepomp zonder buitenunit. Enzavu is de eerste leverancier met een 100 procent binnenopstelling die volledig op buitenlucht werkt. De techniek, dus ook de compressor, zit in het binnendeel verwerkt. De innovatieve stadswarmtepomp Nav5a-i die sinds begin dit jaar verkrijgbaar is, produceert standaard slechts 38 db(A) binnen. Bij plaatsing in een aparte ruimte zoals een washok of zolder zijn er geen extra geluidstechnische aanpassingen nodig. ‘Het geluid is vergelijkbaar met het geluid van een vaatwasser’, zegt Jack de Mooij van Enzavu.

Bijna 0 dB(A)
Het is volgens De Mooij zelfs mogelijk dat de gebruiker het geluidsniveau nog verder omlaag brengt door de warmtepomp volledig te omkasten met geluiddempend materiaal. En ook de slangen voor de aan- en afvoer van lucht kunnen in deze omkasting geplaatst worden. Hierdoor is het zelfs mogelijk het geluidsniveau terug te brengen tot bijna 0 db. De aan- en afvoer van lucht vindt plaats door middel van twee doorvoeren in het dak of door de gevel. Voor grotere appartementencomplexen bestaat de mogelijkheid om de aan- en afvoer centraal door een schacht plaats te laten vinden.

Zowel hybride als gasloos
‘De stadswarmtepomp is geschikt als hybride oplossing maar kan bij vele woningen ook prima toegepast worden als 100 procent gasloze oplossing’, zegt De Mooij. ‘Onze warmtepomp kan in combinatie met de speciaal ontwikkelde hydromodule op een compacte manier de volledige voorziening voor verwarming en tapwater afdekken. De stroom van eventueel aanwezige zonnepanelen kan hiervoor gebruikt worden.’

Installatietijd
Doordat de Nav5A-i inclusief hydromodule als een compacte plug and play installatie wordt aangeleverd, bedraagt de installatietijd, zonder stek-handelingen, gemiddeld slechts een dag. In seriematige bouw bedraagt de installatietijd zelfs maar vier uur. Vooral bij grotere projecten kunnen zo echt stappen worden gemaakt in de verduurzaming.

Techniek achter de prestaties
De warmtepomp van Enzavu maakt gebruik van de laatste stand van techniek zoals Digital Inverter- en EXV technologie, EC ventilatoren en een geavanceerde digitale regeling. De verwarmingscapaciteit in combinatie met de hydromodule is 6.1 kW en geeft de mogelijkheid om 40 minuten achter elkaar te douchen (circa 300 liter). Mocht dit vermogen van 6.1 kW voor een woning niet toereikend zijn dan bestaat ook de mogelijkheid om de warmtepomp in cascade te plaatsen en hiermee het vermogen te verhogen.
E&W installatietechniek



Terug naar overzicht