.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

03-03-2019

Goedkoop of duurkoop, ventilatie warmtepomp ook wel “spaarpomp” genoemd

De laatste tijd verschijnen er regelmatig artikelen over een goedkope warmtepomp oplossing: een zogenaamde spaarpomp en ventilatie warmtepompen. Maar hoe werkt dit nu eigenlijk?
Bespaart op het gasverbruik
In feite gaat het hier gewoon om een warmtepomp, die net als de andere soorten bespaart op het gasverbruik. Het bijzondere van deze lucht/water warmtepomp is dat deze gebruik maakt van de ventilatielucht in huis als energiebron. Deze warmtepomp gebruikt de lucht in de woning, inclusief de warmte als energiebron.

Hoe werkt een ventilatie warmtepomp (spaarpomp)?
Via ventilatieroosters bij de ramen op de begane grond en in slaapkamers wordt frisse lucht van buiten naar binnen aangezogen. Die lucht wordt door de CV verwarmd die is aangesloten op een gewone gasketel. De warme lucht stijgt en wordt weer opgevangen via de mechanische ventilatie, door een warmtepomp of spaarpomp. Deze haalt de warmte-energie uit deze lucht, warmt die nog extra op en geeft het weer af aan de CV-verwarmingsinstallatie. In dat geval zou dan de CV-ketel minder hard moeten werken en zou je dus gas besparen. Volgens de reclames zou dat om 25-50% besparing in gas gaan. Ook de investeringskosten liggen lager dan de kosten van andere warmtepompen, omdat hierbij ook geen buitendeel nodig is. Maar klopt dit verhaal wel? Hoe zit het bijvoorbeeld met het gevoel van warmte, comfort en behaaglijkheid in huis, als alle ventilatieroosters de hele winter vol open staan en er niet zozeer frisse, maar vooral koude lucht wordt aangezogen door de spaarpomp?

Soms wordt er gedacht dat de NAV5Ai van Enzavu ook een ventilatie warmtepomp is maar dit is niet zo, de NAV5Ai haalt 100% lucht van buiten en onttrekt dus geen energie uit de woning.

Tocht klachten bij een ventilatie warmtepomp of spaarpomp.
Wat de spaarpomp in feite doet is koude buitenlucht aanzuigen en die uiteindelijk vaak op zolder weer afgeven aan de CV-ketel. Klinkt heel logisch. Echter, wordt voorbij gegaan aan het feit dat die koude buitenlucht vanaf 10 graden wel via je ramen guurt (bij lager temperaturen dus nog erger!). Koude lucht daalt namelijk. Dat voelt heel erg onbehaaglijk, je ervaart dat als tocht. Je eerste reactie op dat moment is de ventilatieroosters dicht zetten. Maar dat betekend dat de lucht ergens anders vandaan moet komen, er ontstaat een onderdruk in de woning en door alle kieren gaat het nu tochten. Een ander reactie kan zijn naar de thermostaat toe lopen en de (vloer)verwarming weer harder opstoken, waardoor het gasverbruik weer toeneemt, terwijl je daar juist op wilde besparen!

Goedkoop is duurkoop
Spaarpomp klinkt dus als een mooi systeem en goedkope oplossing, maar is allesbehalve comfortabel en energiezuinig in de winter. Isoleren heeft weinig zin als je alle ventilatieroosters wagenwijd open hebt staan om de spaarpomp te voeden. Volgens diverse specialisten in luchtbehandeling wordt je huis daarmee ‘zo lek als een mandje’.

Gecontroleerde ventilatie
Beter is het om dan iets meer geld uit te geven aan een warmtepomp, die de energie rechtstreeks uit de buitenlucht haalt, in combinatie met een warmte-terug-win (wtw) unit de binnenkomende lucht direct verwarmt en ververst of CO2 gestuurde ventilatie. Een goed ventilatiesysteem heb je al voor een paar honderd euro. Een warmtepomp die de energie uit de buitenlucht haalt is in de zomer zelfs in staat om de woning te koelen. Dat zorgt samen uiteindelijk voor meer comfort en een behaaglijk gevoel.
Een ventilatie warmtepomp of spaarpomp is niet goedkoop maar eigenlijk duurkoop, al worden de nadelen amper benoemd in de reclames van de ‘spaarpomp’ aanbieders…

Wilt u een goed advies neem contact op met Enzavu



Terug naar overzicht