.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

14-02-2019

Geluidseis buitenunit zet markt op scherp

Techniek Nederland en de warmtepompbranche zijn niet blij met het voorstel voor geluidseisen van buitenunits. Te streng, te kort dag en te duur, zo luidt het oordeel.

“Wij zijn net als het ministerie van Binnenlandse Zaken voor geluidsnormering, maar het moet wel reëel en implementeerbaar zijn”, zei voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland op radiozender BNR.

Hij vervolgde: “De markt kan dit nu nog niet. Deze innovatie kan op dit moment niet plaatsvinden. We zijn in Nederland grotendeels afhankelijk van Aziatische warmtepompen, en daar speelt geluidsdemping minder. En de klant wil niet nóg meer betalen aan een warmtepomp, dus hierdoor zullen mensen pas op de plaats gaan maken.”

Extra kosten
Ook de warmtepompbranche reageert terughoudend. Frank Agterberg, voorzitter van de DHPA, heeft er alle begrip voor dat er geluidsnormen komen, maar hij wil consumenten tegelijk niet op extra kosten jagen. “Bij de presentatie van het Klimaatakkoord zei Diederik Samsom dat warmtepompen goedkoper moeten worden. Met deze maatregel bereik je het tegenovergestelde.”

Het gros van de buitenunits zal onder de nieuwe eisen voorzien moeten worden van een geluidsisolerende kap, waarvan de kosten variëren van honderden tot enkele duizenden euro’s.

Overlast beperken
Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil wettelijk vastleggen dat het geluid van buitenunits van warmtepompen en airco’s dat de buren bereikt niet boven de 35 dB uitkomt, om overlast te beperken.

Het gaat om het geluidsniveau dat de buren bereikt, dus aan de perceelgrens. Bij appartementengebouwen of flats gaat het om het geluidsniveau bij het dichtstbijzijnde te openen raam of deur van boven- en onderburen.

Stichting Geluidshinder
De Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) deed eerder het voorstel van een geluidsniveau van ten hoogste 30 dB op vijf meter afstand van de buitenunit.

De nu voorgestelde eis van het ministerie gaat uit van een waarde van 35 dB bij de perceelgrens. Dat is dus een andere bepalingswijze dan die van de NSG.

Het komt er op neer dat het huidige voorstel strenger is dan dat van de NSG bij buitenunits die dicht bij de perceelgrens staan (tot ongeveer drie meter). Staat een buitenunit verder dan drie meter van de buren vandaan, dan is de eis van de NSG strenger.

Lees meer over de aankomende geluidsnormen voor buitenunits in het artikel ‘Geluidseis buitenunit zet markt op scherp ‘.
Bron Installatie.nl



Terug naar overzicht