.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

27-01-2019

Warmtepomp zonder buiten unit lijkt ideaal voor stadswoning

Je moet hem misschien niet in de slaapkamer ophangen, maar verder kan de stadswarmtepomp van Envazu (moet Enzavu zijn foutje van de cobouw redactie) menig woning helpen het gasgebruik flink terug te schroeven. Opvallendste kenmerk: hij heeft geen buitenunit en bezorgt de buren dus geen overlast.

De jonge firma uit het Zuidhollandse Koudekerk aan den Rijn, is in zee gegaan met een Tsjechische fabrikant. Die ontwikkelde volgens Jack de Mooij de compacte warmtepomp zonder buitenunit al een paar jaar terug. Maar op de midden-Europese markt waar het bedrijf vooral actief is worden meestal grote systemen geplaatst met vermogens van 12 of 15 kW. Die hebben wel gewoon een brommende buitenunit, maar dat levert bij grotere woningen die doorgaans verder uit elkaar staan, meestal minder problemen op. De brommende buitenunit levert daar immers minder snel overlast op voor de buren. De compacte 5 kW pomp die Enzavu nu op de Nederlandse markt lanceert bleef daardoor betrekkelijk onopgemerkt.
De Mooij zag wel direct de voordelen voor de Nederlandse situatie toen hij tegen het apparaat aanliep. Hij liet er direct een paar overkomen die hij liet installeren bij verschillende projecten. Sommigen werden hybride opgesteld, in samenwerking met een CV ketel. In nieuwere en beter geïsoleerde woningen stelde hij ze stand aloneop, om te kijken of ze ook geschikt zijn voor een all-electric woning.

Aanpassingen gemaakt voor Nederlandse situatie

Op basis van die ervaringen vroegen De Mooij en zijn technisch adviseurs aan de Tsjechische fabrikant om wat aanpassingen door te voeren. Zo lieten ze onder andere een extra terugslagklep monteren die de machine nog wat stiller moet maken. “Dat is het voordeel van zo’n verhoudingsgewijs kleinere fabriek: de lijnen zijn kort. Bij de grote Japanse en Koreaanse fabrikanten mag je achterin de rij aansluiten en staan ze je over drie jaar eens te woord.” Na het doorvoeren van nog een paar wijzigingen specifiek voor de Nederlandse markt, durfde Envazu de lancering aan.

Die trok direct veel aandacht, vooral vanwege het ontbreken van die buitenunit. De Mooij betitelt het apparaat als een typische stadswarmtepomp, die volgens hem tegemoet komt aan de oproep van Diederik Samsom om een compacte warmtepomp te lanceren voor de Nederlandse situatie. In Nederlandse steden is 80% van de woningen niet groter dan 100 vierkante meter. Zeker als die goed geïsoleerd kan de Envazu warmtepomp de verwarming van ruimtes en het tapwater volgens De Mooij compleet voor haar rekening nemen. “Ik zou hem niet in de slaapkamer zetten. Maar dat doe je nu ook niet met een CV-ketel of een koelkast. Mijn advies is: plaats hem op zolder of in een kelder tegen een stenen muur die niet grenst aan een slaapkamer. Het apparataat voert lucht aan en af via gangbare leidingen zoals die ook gebruikt worden door CV installaties. Bij een temperatuur van 7 graden celsius bedraagt de COP zo’n 5,4.

Doe voorzichtig eerst ervaring op met een paar installaties

Dat corporaties huiverig zijn om meteen een groot project met een nieuwe partij op de markt te starten, begrijpt De Mooij. “Maar ik zeg: plaats er dan twee. Zet er één hybride in en de ander all-electric. Dan zie je meteen hoe hij onder verschillende omstandigheden presteert. Dan kunnen bewoners, installateurs en servicediensten ervaring op doen met . Dat is geen ingrijpende investering en je

Prijzen van warmtepompen gaan helemaal niet omlaag. Hooguit de installatiekosten

De consumentenprijs voor de ketel bedraagt nu zo’n 4000 euro, exclusief BTW. Kopers kunnen rekenen op een subsidie van zo’n 1500 euro, zodat een netto investering van zo’n 2500 euro overblijft. Dat de prijs van warmtepompen in de nabije toekomst door schaalvergroting enorme duikeling ziet De Mooij niet gebeuren. “Warmtepompen zijn in Nederland betrekkelijk nieuw, maar in grote delen van de wereld kennen ze die al veel langer. Bovendien zijn ze opgebouwd uit veelal dezelfde componenten als airco’s. De schaalsprong daarin is decennia terug al gemaakt, en daar is niet veel progressie meer te boeken. De installatiekosten gaan hopelijk wel omlaag. Installateurs hebben nu nog wat meer tijd nodig voor het plaatsen en inregelen van een warmtepomp. Bovendien pakken ze soms ook nog meer dan 25% marge op de inkoop. Je kunt je afvragen hoe reëel dat is bij de huidige uurtarieven en omzetten die ze draaien.”
Bron Cobouw



Terug naar overzicht