.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

17-01-2019

Eerste compacte warmtepomp zonder buitenunit

Met de introductie door Enzavu van een kleine warmtepomp zonder buitenunit die zowel hybride als 100 procent gasloos ingezet kan worden, is er voor de verduurzaming van woningen in Nederland een betaalbare en eenvoudig te installeren oplossing voor handen, zo stelt het bedrijf.

De stads warmtepomp is door haar kleine afmetingen vergelijkbaar met de omvang van een standaard CV ketel, volledige binnenopstelling en energieverbruik (COP van 5,4).

Op dit moment bestaat er grote behoefte aan een compacte warmtepomp voor kleinere woningen. Nederland telt 7,69 miljoen woningen waarvan 83 procent een woonoppervlakte van minder dan 150m3 heeft. In de steden heeft zelfs 80 procent van de woningen slechts een woonoppervlak van 100m2. De stads warmtepomp van Enzavu is speciaal ontwikkeld voor de typische Nederlandse woningbouw en zijn specifieke vraag van verwarming en tapwater.

De warmtepomp kan eenvoudig naast een bestaande of nieuwe gasgestookte CV installatie geplaatst worden. Een ander groot voordeel is dat de stads warmtepomp volledig binnen wordt geplaatst en er geen buitendeel meer nodig is. Hierdoor wordt geluidsoverlast bij omwonenden voorkomen. De warmtepomp is tevens uitgerust met een fluisterstille inverter compressor waardoor deze installatie ook voldoet aan alle geluidsnormen die binnen gesteld worden. Een ander groot voordeel van het niet aanwezig zijn van een buitendeel is het esthetische aspect, een warmtepomp met een extern deel is uiteraard zeer ontsierend voor de gevel van de woning. In veel stadscentra is het zelfs verboden om een buitendeel aan de gevel te plaatsen. Door de introductie van de stads warmtepomp van Enzavu wordt dit probleem nu volledig ondervangen.
Tevens is er een Smart Hydromodule voor de Nav5Ai. Dit is dé all-in-one systeem met geïntegreerde boiler, buffer, regeling en speciaal ontwikkeld voor de warmtepomp Nav5Ai. Het plug & play principe maakt het mogelijk dat iedere installateur het systeem kan aansluiten. Tijdbesparend voor de installateur!

Doordat er een zeer snelle installatietijd mogelijk is kunnen bijvoorbeeld woningcorporaties echt grote stappen maken in de verduurzaming van hun woningvoorraad, zegt het bedrijf. De gemeente Groningen heeft verregaande interesse in de oplossing van Enzavu en onderzoekt de mogelijkheden voor de toepassing van de installatie in de woningbouw.
Energie NieuwsTerug naar overzicht