.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

27-12-2018

Kabinet verruimt ISDE-subsidie

Het kabinet gaat de subsidiebedragen van de ISDE-regeling verruimen om woningen te verduurzamen. Dat blijkt uit een conceptakkoord dat is bereikt aan de klimaattafel die praat over de gebouwde omgeving. RTL Nieuws heeft dat akkoord ingezien.

Er wordt een landelijk programma voor de verduurzaming van woningen ontwikkeld, staat in het akkoord. Via dat programma wordt tot 2030 50 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor een speciale investeringssubsidie voor duurzame energie. Dit geldt niet alleen voor de aanschaf van warmtepompen, maar ook voor isolatiemaatregelen.

Gebouwgebonden financiering
Ook zal het kabinet de wet aanpassen om zogenoemde gebouwgebonden financiering mogelijk te maken. Nu is dat nog verboden. Gebouwgebonden financiering is een lening die aan een woning is gekoppeld en bij verkoop wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar. Je blijft dus niet betalen voor de investeringen als je het huis verkoopt: dan gaan de lasten over op de nieuwe eigenaar.

Het kabinet onderzoekt de oprichting van een speciaal fonds dat kan helpen bij het verduurzamen van woningen zonder dat het de eigenaar op kosten jaagt. ‘Woonlasten-neutraal’ wordt dat genoemd. Het fonds is bedoeld voor mensen met een niet te hoog inkomen die daardoor moeilijk geld kunnen lenen. Hiermee hoopt het kabinet de verduurzaming ook voor middeninkomens betaalbaar te houden.

Aardgasvrije wijken
Omdat gemeenten een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van woonwijken, zal het kabinet extra geld vrijmaken om gemeenten te helpen wijken aardgasvrij te maken. Wijken waar het aardgasnet binnenkort aan vervanging toe is, zullen als eerste worden aangepakt.

Met al deze maatregelen hoopt het kabinet te bereiken dat vóór het eind van de kabinetsperiode in 2021 zo’n dertig- tot vijftigduizend bestaande woningen aardgas vrij zijn gemaakt. Tot 2030 moet dan het aantal oplopen tot anderhalf miljoen. Daardoor zal de CO2-uitstoot aanzienlijk dalen.



Terug naar overzicht