.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

19-11-2018

Veel ‘technische handjes’ nodig voor warmtepompen

In het kader van de energietransitie zullen veel gasketels plaats moeten maken voor een warmtepomp. Om die omslag succesvol te maken, zijn veel ‘technische handjes’ nodig die duurzame installaties kunnen installeren en onderhouden, constateert ook Uko Reinders, hoofdredacteur van Vakblad Warmtepompen.

Genoeg handjes?
Ruim een jaar geleden benaderde ik een bedrijf voor een interne verbouwing in mijn huis. Het bedrijf kon snel beginnen, maar we waren er zelf nog niet helemaal uit hoe alles eruit moest komen te zien. En voordat we het wisten, waren we een jaar verder. Toen ik het bedrijf onlangs opnieuw benaderde, bleek het voorlopig geen tijd te hebben: “We komen om in het werk, halverwege volgend jaar hebben we pas weer ruimte.” Ik hoorde nog net dat mensen weer geld hebben voor verbouwingen, maar was in gedachte al bezig met plan B.

‘Barstensvol werk’
Dat ‘handjes’ schaars zijn in de fullspeed draaiende economie bleek ook uit de afsluitende discussie tijdens het Nederlands Warmtepomp Congres in Den Bosch. Volgens Uneto-VNI-voorzitter Doekle Terpstra, die op het podium aan de discussie meedeed, zitten zijn leden tot 2020 barstensvol werk: “De bedrijven weten niet hoe ze nieuwe opdrachten kunnen aannemen.” Dat komt volgens hem mede door een tekort aan werkkrachten.
De discussie waarin Terpstra participeerde, ging over de vraag of er voldoende mensen kunnen worden opgeleid om de beoogde transitie van gasketels naar warmtepompen te realiseren. De onlangs afgesloten Green Deal waarbij 1.200 technici per jaar, vijf jaar lang, tot warmtepompspecialist worden opgeleid stemde Terpstra enerzijds positief. Anderzijds stelde hij vast dat de bedrijven ook tijd moeten vrijmaken voor innovatie. En die tijd is schaars, gezien het vele werk.

De discussie schakelde vervolgens over op het reguliere MBO- en VMBO-onderwijs. “Daar wordt geen aandacht aan warmtepompen besteed”, vertelde Henry Kruiper, managing director van de NVKL. De overheid wil van het gas af en zou daar volgens hem in het reguliere onderwijs op moeten inspelen. Daar heeft hij volgens mij een punt. Met de transitie naar warmtepompen wordt de koudetechniek belangrijker. Daar zou het onderwijs toch op moeten inhaken.

Auto als lokkertje voor de nieuwe monteurs
Dat het onderwijs programma’s over warmtepomptechniek moet opzetten is volgens mij ook goed voor de leerlingen. Wie wil er niet opgeleid worden voor een sector waarin men schreeuwt om werkkrachten? Alleen zullen er meer sectoren zijn waarin dit speelt. Een lastig probleem, zo bleek ook tijdens de discussie.
De verwachting is dat jonge monteurs die nu nog alleen cv-ketels installeren vanzelf naar bedrijven gaan die zich op warmtepompen richten. “Vanwege het toekomstperspectief zijn dat toch aantrekkelijkere werkgevers.” Een directeur van een installatiebedrijf/importeur die ik onlangs sprak gaat nog een stap verder om aantrekkelijk te zijn. Voor alle monteurs staat er bij hem een Skoda Octavia klaar.
Vakblad warmtepompen.nlTerug naar overzicht