.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

17-08-2018

‘Volgend jaar 90 procent van de nieuwbouwprojecten zonder gasaansluiting’

Heijmans presenteerde woensdag de halfjaarcijfers en verwacht op basis daarvan 2018 met winst af te sluiten. Ook verwacht de bouwer volgend jaar 90 procent van de nieuwbouwprojecten zonder gasaansluiting te realiseren.
Daarover berichten onder andere Trouw en Cobouw, die bij de halfjaarpresentatie aanwezig waren.

Schrappen gasaansluiting uit bestaande vergunningen
Liander wil in gesprek met gemeenten, bouwers en projectontwikkelaars over de mogelijkheden om nieuwbouwprojecten met vergunning voor nieuwbouw met aardgas, toch gasloos te realiseren. De netbeheerder biedt projectontwikkelaars en woningcorporaties die al aardgasaansluitingen voor nieuwbouwprojecten hebben aangevraagd of in opdracht hebben gegeven, de mogelijkheid om zonder kosten van de aardgasaansluiting af te zien.

Nieuwbouw zonder gasaansluiting
Vorig jaar meldde Ballast Nedam Development al dat het nieuwe woningen niet meer gaat voorzien van een gasaansluiting. Met het besluit geeft het bedrijf invulling aan de Nederlandse doelstelling om in 2050 geheel gasloos te zijn. Tegelijkertijd sluit het aan bij de Sustainable Development Goals Charter van de Verenigde Naties die het bedrijf heeft getekend.

Hoe de bouwsector verduurzaming kan versnellen
In een eerder interview met DuurzaamBedrijfsleven stelde directeur Onno Dwars van Ballast Nedam Development dat hij hoopt verduurzaming te versnellen. “Als we eenmaal de mindset hebben veranderd, dan kan de sector grote stappen maken op het gebied van duurzaamheid en zo de positieve impact gaat maximaliseren.”Terug naar overzicht