.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

10-07-2018

Klimaatakkoord: "De ISDE-subsidie voor warmtepompen moeten worden verlengd".

De ISDE-subsidie voor onder meer warmtepompen en zonneboilers zou moeten worden verlengd. Dat adviseren de opstellers van het Klimaatakkoord aan het kabinet. De ISDE-regeling zou normaal gesproken op 31 december 2020 aflopen.

Volgens het Klimaatakkoord is verlenging van de overheidssteun voor duurzame installatietechniek noodzakelijk om de resterende onrendabele top voor consumenten af te dekken. Veel particulieren hikken aan tegen de relatief grote investering die gedaan moet worden voor bijvoorbeeld een warmtepomp, ten opzichte van een klassieke cv-ketel. De subsidies kunnen, afhankelijke van het apparaat, oplopen tot duizenden euro’s. “Duurzame warmte moet op korte termijn een financieel aantrekkelijk alternatief voor aardgas vormen. Aardgasvrije technieken moeten een concurrerende propositie vormen in het kader van de gewenste versnelling.” Diederik Samsom, voorzitter van de klimaattafel Gebouwde Omgeving riep eerder al fabrikanten op om snel met onder meer goedkopere en compactere warmtepompen te komen, zodat consumenten eerder de overstap zouden kunnen maken naar duurzame installatietechniek.

Miljoenen
Voor 2018 is in totaal €100 miljoen aan subsidie beschikbaar. De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort apparaat en de energieprestatie daarvan. De exacte bedragen staan in de apparatenlijsten op de website van RVO.nl, dat de regeling uitvoert in opdracht van de overheid. Sinds de introductie van de regeling in 2016 is de warmtepomp het toestel waarvoor het meeste subsidie wordt aangevraagd, zowel door particulieren als door de zakelijke markt. Het is nog niet bekend hoeveel er in de subsidiepot zou moeten, en of deze bijvoorbeeld ook voor biomassaketels geldt.
Bron Installatie.nl



Terug naar overzicht