.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

27-03-2018

Het doodsvonnis van de cv-ketel is geveld: in 2021 is de CV ketel verboden

Het uitsterven van de cv-ketel is op de agenda gezet: op donderdag 31december 2020 wordt de allerlaatste in Nederland geplaatst. Per 2021, dus al over twee jaar en acht maanden, wordt de standaard cv-ketel verboden. Eenmaal aan het eind van zijn levensduur kan hij dan alleen nog worden vervangen door een warmtepomp, zonnewarmte, stadsverwarming of een hybride systeem (half cv-ketel, half warmtepomp).

Dat is althans het voorstel van een brede coalitie, waarin de organisatie van de installatiebranche Uneto-VNI, de fabrikanten van cv-ketels, milieuorganisaties (waaronder Greenpeace en Milieudefensie) en een groot deel van de energiesector (onder andere Gasunie, Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) samenwerken.

Voor de consument zou dit betekenen dat de verwarming in huis vanaf 2021 veel duurder wordt. Een cv-ketel kost zelden meer dan 2.000 euro, een warmtepomp kost al gauw 9.000 euro en een hybride systeem rond de 6.000 euro. De coalitie van Terpstra mikt vooral op die laatste, iets goedkopere tussenoplossing: de hybride ketel. Dat is een warmtepomp met een klein cv-keteltje als hulp voor koude winterdagen. Voor zo’n apparaat hoeft de woning niet te worden aangepast. Maar het is wel circa drie keer zo duur als een cv-ketel.

De brede coalitie doet ook voorstellen hoe dat kostenprobleem op te lossen: met subsidies en met een nieuwe vorm van financiering: de gebouwgebonden lening.

Die oplossing wordt ook al genoemd in het regeerakkoord. Met een lening kan de huiseigenaar de besparingen op zijn energierekening (een hybride is in gebruik veel goedkoper dan een cv-ketel) inzetten om de lening af te betalen. Zonder wetswijziging lijkt deze financieringsvorm niet mogelijk.

Vandaag overhandigen de initiatiefnemers hun manifest aan de Tweede Kamer en aan Diederik Samsom. Minister Wiebes heeft hem aangesteld om de onderhandelingen van het Klimaat- en Energieakkoord te leiden voor het deel dat betrekking heeft op verwarming. In dat nieuwe Energieakkoord, dat voor de zomer klaar moet zijn, wil het kabinet vastleggen hoe Nederland zijn CO2-uitstoot voor 2030 met 49 procent gaat verlagen.

Dat de cv-ketel zijn langste tijd gehad heeft, was al in december vorig jaar duidelijk. Toen zegde minister Wiebes de Tweede Kamer toe dat hij zou laten onderzoeken hoe de cv-ketel ‘geleidelijk kan worden uitgefaseerd’. Het probleem met cv-ketels is dat ze op aardgas werken en dat zelfs de beste een te laag rendement uit dat gas halen. Nieuwe apparaten, vooral warmtepompen, zijn veel efficiënter. Zij verbruiken dus minder gas en stoten veel minder CO2 uit. Dat geldt ook voor de hybride systemen: zij stoten 40 tot 50 procent minder CO2 uit dan een gewone cv-ketel.

De gelegenheidscoalitie voor het afschaffen van de cv-installatie kan haar doelen niet op eigen houtje bereiken. Volgens Doekle Terpstra, voorzitter van de branche-organisatie voor installatiebedrijven Uneto-VNI, moeten er zulke hoge eisen aan het rendement van verwarmingstoestellen worden gesteld dat cv-ketels daar niet aan kunnen voldoen. In de praktijk is dat een verbod. ‘Wij kunnen de normen voor die apparaten niet aanscherpen, dat moet de regering doen.’ De coalitie wil dat na 2020 alleen nog cv-ketels geplaatst kunnen worden in uitzonderlijke gevallen.
Bron: Volkskrant



Terug naar overzicht