.
.

Innovatie 2020-2021

In Nederland is de vraag naar alternatieven voor aardgasgebruik groot. Het in 1 keer overstappen van een bestaande aardgasgestookte woning naar een 100% aardgasvrije woning is een spannende stap.

Om snelheid in de transitie te brengen hebben wij een consortium gevormd. Samen investeren wij in de ontwikkeling van een systeem dat eenvoudig van hybride naar 100% aardgasvrij om te bouwen is. De basis zal bestaan uit een nieuwe warmtepomp en hydromodule voor volledige binnen opstelling, innovatief luchtsysteem en een PCM radiator ombouw.

Met dit project wil het consortium de stap naar de investering van een aardgasvrij systeem snel en tegen geringe kosten. Wij spreken ook wel van de omgekeerde energietransitie:

Eerst de installatie van een hybride warmtepomp met direct een significant lager gasverbruik tot gevolg, daarna de gerichte bouwkundige aanpassingen (isolatie) om tot een aardgasvrije installatie te komen.

Het project heeft als doel om zowel de technologische ontwikkeling in gang te brengen als ook de klantreis te vereenvoudigen/ontzorgen (gebruikers te begeleiden bij de aanschaf en optimalisatie van het systeem). 


In het nieuws


Terug naar overzicht

07-06-2018

Gaswinning Groningen kan volgens Wiebes sneller teruggeschroefd worden

Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) denkt dat de gaswinning in Groningen mogelijk al in 2020 onder de 12 miljard kubieke meter kan dalen. Hij houdt daarbij nog wel een flinke slag om de arm door te benadrukken dat het effect van een aantal geplande maatregelen niet vaststaat.
Wiebes spreekt donderdag met de Tweede Kamer over het terugschroeven van de gaswinning. Het debat wordt bijgewoond door een grote groep Groningers.

Toezichthouder Staatstoezicht op de Mijnen stelde na de zware beving bij Zeerijp van begin dit jaar dat de gaswinning zo snel mogelijk moet worden verminderd naar 12 miljard kubieke meter. Het kabinet besloot uiteindelijk de gaswinning helemaal te gaan afbouwen. De winning moet rond 2030 naar nul zijn teruggebracht.

In een brief aan de Kamer somt Wiebes de voortgang van zijn plannen op. Zo wil hij onder meer extra stikstof inkopen, zodat gas uit het buitenland geschikt kan worden gemaakt voor gebruik in Nederland. Dat zou vanaf oktober 2020 een verlaging van de gaswinning van 1 miljard tot 1,5 miljard kuub kunnen opleveren.

Ook ziet Wiebes mogelijkheden om de export van Gronings gas te verlagen. In Keulen is een elektriciteitscentrale omgebouwd, zodat deze geen gas uit Nederland meer nodig heeft. Momenteel wordt nog bekeken hoe groot de besparing zal zijn, maar Wiebes gaat uit van maximaal 0,7 miljard kubieke meter op jaarbasis.

Zo ontstaan aardbevingen in Groningen Zo ontstaan aardbevingen in Groningen
Tweede Kamer debatteert over Alders en versterkingsoperatieZie ook: Groningers zitten 'boven op besluiten Wiebes' na vertrek NCG
Capaciteit
Veel capaciteit om stikstof 'bij te mengen', is er niet meer over in Nederland. Daarom wordt ook de bouw van een nieuwe stikstoffabriek bij Zuidbroek voorbereid. Die stikstoffabriek moet uiteindelijk een verlaging van 7 miljard kuub opleveren. De verwachting is dat de fabriek begin 2022 in gebruik wordt genomen.

Het besluit van het kabinet om de gaswinning volledig af te bouwen, werd in Groningen met gejuich onthaald. Maar Wiebes raakte veel van dat krediet de afgelopen weken weer kwijt. Zijn besluit om de versterkingsoperatie voor zo'n zestienhonderd huizen in afwachting van onderzoek te pauzeren, viel in slechte aarde.

De Nationaal Coördinator Groningen, Hans Alders, noemde dit besluit zelfs als reden voor zijn recente vertrek. ''Het vertrouwensbeginsel is in het geding'', zei Alders woensdag in een gesprek met de Kamer.
Bron: Nu.nl



Terug naar overzicht