.
.


Nieuws


Terug naar overzicht

05-09-2019

Buiten-units warmtepompen hebben de langste tijd gehad?

Minister Ollongren (voor bouwen en wonen) weigert de nieuwe normen voor het tegengaan van geluidsoverlast door warmtepompen en koelsystemen in woningen aan te passen. Dat blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Leveranciers van warmtepompen maken zich ernstig zorgen over de voorgenomen geluidsnorm van 40 decibel op de grens met de buren. Ze zien de kosten van verduurzaming flink stijgen en voorspellen een nieuwe tik voor het toch al stroeve verloop van het energiezuiniger maken van de bestaande voorraad huizen.

Om aan de norm te kunnen voldoen, zullen veel warmtepompen moeten worden ingepakt met speciale omkastingen: honderd procent van de warmtepompen bij rijtjeshuizen en appartementen en vijftig procent van warmtepompen bij vrijstaande huizen en twee-onder-eenkapwoningen en hoekrijtjeshuizen.

Kamervragen
De kosten van inpakken bedragen al snel tussen de 700 en 2000 euro per woning, schrijft de minister. Toch is ze niet van plan van de geluidseisen af te zien, blijkt uit antwoorden op Kamervragen van onder meer de VVD.

Die partij zou het liefst nog strengere eisen zien ten behoeve van “het benodigde draagvlak voor de energietransitie.”

Volgens Kajsa Ollongren zijn strengere eisen echter niet nodig. De norm aanpassen, differentiëren of naar beneden bij stellen, is ze ook niet van plan. Wel gaat de methode verbeteren, waarmee kan worden bepaald of in de praktijk aan de norm wordt voldaan
Bron Cobouw.nlTerug naar overzicht