.
.


Nieuws


Terug naar overzicht

22-06-2018

KABINET GOOIT BELASTING OP AARDGAS BEHOORLIJK OMHOOG (+75%)

Het kabinet gaat de belasting op aardgas behoorlijk verhogen. De komende jaren moet de belasting op aardgas met maar liefst 75 procent stijgen. Zo wil de overheid mensen dwingen om meer over te stappen op elektriciteit.

VAN 26 NAAR 46 CENT
Dat meldt de Volkskrant. Het kabinet zou de gasprijs willen verhogen van 26 naar 46 cent per kubieke meter. Tegelijkertijd moet de belasting op stroom dalen van 10,5 cent naar 4 cent per kilowattuur. Dat is een daling van ruim 160 procent.

Eerdergenoemde krant rekende door dat een huishouden met een gemiddeld gebruik in 2030 ruim 380 euro meer gaat betalen dan nu. Vooral bij gezinnen die het minder breed hebben, kan de nieuwe maatregel hard aankomen. Overstappen op elektriciteit is voor hen niet vanzelfsprekend, omdat een warmtepomp te duur is. Het kabinet wil daarom misschien maatregelen nemen om dit effect te nivelleren, zoals een verhoging van de uitkeringen of de huurtoeslag.

Aanvulling
Voordat het kabinet het plan invoert, worden de effecten op de koopkracht en het gedrag eerst nog doorgerekend door het ministerie van Economische Zaken. Aan de hand van die berekening kunnen eventueel nog aanpassingen gemaakt worden.

Het plan om de aardgasprijzen te verhogen past in het klimaatbeleid van het kabinet. Daarin staat dat de Nederlandse uitstoot van broeikasgassen in 2030 met 49 procent gedaald moet zijn.
Bron: Metronieuws en VolkskrantTerug naar overzicht